Cine pierde startul?

Anul 2018 a fost unul nesperat de bun pentru camioanele de construcții. Creșterea a fost semnificativă, comparativ cu anul 2017, fiind susținută de o dublare a numărului de utilaje terasiere noi vândute. Ca de obicei, importatorii s-au împărțit în optimiști și pesimiști... ultimii pierzând startul.

Astfel, încă sunt importatori de primă mărime care au impresia că piața camioanelor de construcții nu merită luată în seamă, și care s-au trezit trăgând linie la sfârșitul anului trecut că au pierdut câteva procente din cota de piață, în defavoarea celor mai nou intrați sau mai ... orientați. 
A doua pierdere a celor mai mari:importatori de camioane. vânzările unor volume mari de autocamioane au rămas singura lor prioritate,  uitând de produsele de nișă, precum vehiculele destinate curățeniei stradale sau altor aplicații speciale.

Acum încep să înțeleagă, și se pare cam târziu, că strategiile de marketing sunt importante chiar și în România, și amăgirea că o marcă de renume se vinde singură a dus la reculuri semnificative ale vânzărilor.
Dacă motoarele electrice rămân încă o teorie pe piața din România, combustibilii alternativi precum CNG încep să câștige cote de piață, chiar dacă încă mici.
Camioanele livrate din fabrică cu suptrastructură de transport materiale de construcții sau de colectare a deșeurilor sunt preferate în ultima vreme celor care sunt montate după livrarea camionului din fabrică, chiar dacă nu suprastructura nu provine de la o marcă recunoscută. Această dentință a devenit din ce în ce mai extinsă pe piața națională, deoarece în afara prețului mai mic, calitatea asamblului este garantată de producătorul capului tractor.