Viitorul este mai aproape decât credem, cu sau fără shut down

Camioanele fără șofer vor deveni mai repede decât credem o realitate. Platooning este doar un pas spre camioanele autonome. Dacă autoturismele au un avans în domeniu și pare cert acest viitor, implementarea unui sistem similar la transportul comercial nu este la fel de simplu. De exemplu, sistemele de transmitere a datelor nu sunt 100% sigure.

Mai precis, un camion cu o încărcătură de valoare, de exemplu băuturi alcoolice ale unui producător important, fără pilot, poate oricând să i se reprogrameze traseul dacă un hacker sparge codurile de siguranță. Chiar dacă este urmărit permanent prin satelit, acesta va dispare înainte ca serviciile de securitate să poată să îl depisteze.
Un camion care aduce profit mult mai mare, deoarece poate rula 24h/24, fără salariu și fără greve, plus o sarcină utilă crescută mai mare. Și ce facem cu șoferii? Se vor profila toți pe transportul de șantier? Că aici nu este chiar atât de simplă treaba cu automatizarea?
În plus, un sistem bazat numai pe control on-line și electronică poate avea oricând un shut down: satelitul are o problemă, un virus în sistemul de control central șamd. Mii de camioane se vor opri în mijlocul drumului, unele încărcate cu produse perisabile și nici măcar nu vor avea o cabină ca să poată fi deplasate de șoferi (care oricum nu vor mai fi).
Propulsia electrică reprezintă a doua provocare. Marii producători demonstrează că se pot construi astfel de motoare, cu autonomie rezonabilă, dar... rămâne problema încărcării bateriilor. Și dacă vreți, problema mediului. Deoarece nu de puține ori fiecare kilowat de energie obținut are în spate o centrală nucleară, sau orice alt combustibil fosil. Producerea bateriilor și sistemelor de stocare este de asemenea o industrie poluantă, iar distrugerea celor uzate presupune tehnologii speciale, care implică costuri mari.
Și dacă vă închipuiți că centralele eoliene reprezintă viitorul, zonele unde sunt plantate în mare sunt zone moarte din punctul de vedere al ecosistemului marin, iar cele montate pe uscat prezintă alte probleme pentru agricultorii din zonă.
Un lucru este clar: tehnologiile viitorului vor înlocui problemele actuale cu unele noi, pe care se poate să nu le bănuim încă. Oricum, ne-am obișnuit cu ideea că progresul tehnologic schimbă nu numai natura, dar și oamenii.